در حال حاضر، بسیاری از مردم از هر دو نوع سونای خشک و بخار استفاده کرده و لذت می برند. ولی برخی، یکی از آنها را به دیگری ترجیح می دهند. برخی تفاوتهای اساسی سونای خشک و بخار مطرح شده است.
در سونای خشک، هوای گرم و خشک و در سونای بخار هوای گرم و مرطوب تولید میشود. در سونای خشک، حداکثر رطوبت نسبی هوا حتا با ریختن آب به روی سنگهای گرمکن به ندرت به چهل درصد خواهد رسید. در حالی که در سونای بخار، رطوبت نسبی هوا در تمامی شرایط تقریبا صد درصد است.
تحقیقات پزشکی در سال های اخیر حاکی از آن بوده است که سونای بخار نیز همانند سونای خشک روشی مناسب برای دفع سموم بدن به شمار می رود. هوای گرم و مرطوب تولید شده در سونای بخار موجب باز شدن منافذ پوست و افزایش تعریق بدن می شود. افزایش نرخ تعریق بدن از آن جهت حایز اهمیت است که بسیاری از مواد موجود در عرق بدن همان موادی است که از طریق ادرار دفع میشود. به همین جهت است که پوست بدن گاهی اوقات به کلیه سوم بدن تشبیه میشود. در واقع نزدیک به سی درصد از مواد زاید بدن به واسطه عرق کردن از بدن خارج می شود. سونای بخار نیز با کاهش تنش وارد بر عضلات، باز کردن منافذ پوست، تامین خوابی راحت، زدودن سموم بدن، کاهش اضطراب و مشکلات تنفسی مفید است.
برخی از پزشکان و متخصصان نیز استفاده از سونای بخار را برای ایجاد تب مصنوعی در بدن توصیه می کنند. اگرچه تب بیش از حد سلامت بدن را به خطر می اندازد و حتا ممکن است مرگبار نیز باشد. تب متداول در محدوده دمایی (۳۹°C (101-103°F38 برای درمان بسیاری از بیماری ها و تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است. تاثیر این افزایش دما یا نب مصنوعی دقیقا مانند همانند چیزی است که در هنگام بیماری برای بدن رخ می دهد. در هنگام بیماری، بدن به طور طبیعی و برای از بین بردن باکتری ها و ویروسها دما را افزایش میدهد. البته ایجاد تب مصنوعی برای بیماران باید تحت نظر پزشک انجام گیرد.
با افزایش دمای محیطی مانند سونا، بدن تلاش می کند با افزایش سرعت تعریف دما داخلی را در محدوده متداول نگه دارد. اما اگر این شرایط ادامه پیدا کند و دمای محیط اندازه کافی بالاتر باشد، حتا افزایش نرخ تعریق نیز نمی تواند مانع از افزایش دمای داخلی بد شود. به این ترتیب با خروج عرق از بدن، مواد سمی نیز از منافذ پوست خارج می شود، ضمن ان که سیستم ایمنی تحریک شده فعالیت گلبول های سفید افزایش می یابد. همچنین تولید آنتی بادی ها با همان پادتن نیز افزایش می یابد.
دما در سونای بخار کمتر از سونای خشک است. ولی با گذشت زمان کافی و تامین دمای کافی بخار میتوان همان تاثیر سونای خشک را در سونای بخار نیز به دست آورد. به عبارت دیگر دمای کمتر سونای بخار به واسطه مقادیر بسیار زیاد بخار (رطوبت نسبی صد درصد) جبران میشود و در نهایت تاثیر یکسانی را به همراه خواهد داشت.
اتاق سونا
در مورد سونای بخار نیز درست همانند سونای خشک، شرکت های بسیاری هستند که تمامی مجموعه سوتا به همراه تجهیزات مورد نیاز را به صورت یک واحد یکپارچه و پیش ساخته عرضه می کنند. اما در اکثر موارد انواع کاشیها و سرامیک ها به دلیل مقاومت بالا در برابر نفوذ آب بهترین گزینه برای نمای داخلی اتاق سونا به شمار می روند. البته به این منظور گزینه های دیگری مانند انواع سنگ های تزیینی، بلوکهای شیشه ای، صفحات از جنس اکریلیک یا سایر مواد یا مقاومت بالا در برابر نفوذ آب نیز قابل استفاده هستند. بنابراین تا زمانی که امکان اجرای دریچه تخلیه کفی و فضای پیرامون مقاوم در برابر نفوذ رطوبت و آب وجود داشته باشد، دست طراح بسیار باز خواهد بود.
مهم ترین مشخصه ای که اتاق سونای بخار باید داشته باشد، مقاومت بالای آن در برابر نفوذ آب است.
سونای بخار پیش ساخته نیز همانند جکوزی ها یا سونای خشک پیش ساخته به صورت بده مجموعه آماده عرضه میشود. در این موارد پس از آماده سازی بستر کف و در نظر گرفتن در تخلیه می توان مجموعه را در محل مورد نظر سوار کرد. در این مورد برای آب بند کردن اج مختلف در برابر نفوذ آب و رطوبت معمولا از نوارهای سیلیکونی استفاده میشود. در تصویر (۰) طرحوارهای از اتاق سونا به همواره تجهیزات مورد نیاز آن ارایه شده است.