روش های محاسبه فشار دینامیکی کل

همانطورکه گفته شد، به استثنای مواردی که شما شخصا طراحی استخر را بر عهده داشته باشد، عملا هیچ راهی برای و هرگونه تلاشی در این زمینه عنوان یک طراح لازم است با  این بخش سه روش محاسبه هد داشته باشید و یا مستندات فنی سیستم لوله کشی در اختیار شما باشد، عید محاسبه مقدار دقیق فشار دینامیکی کل وجود نخواهد داشت و هرگونه تلاش جزتخمین های سرانگشتی راه به جایی نمی برد. در هر صورت به عنوان یک طرا۔ روشهای مختلف محاسبه فشار دینامیکی کل آشنا باشید. در این بخش سه دینامیکی کل را مطرح می کنیم.

روش اول: روش مقادیر دقیق

درصورتی که اطلاعات دقیقی درباره جزییات سیستم لوله کشی استخر و مسیر عی موجود باشد، برای محاسبه هد دینامیکی گل باید طول معادل تمامی لوله ها، اتصالات واحا مورد استفاده در سیستم لوله کشی محاسبه و با یکدیگر جمع شود. افت فشار ایجاد شده فیلترها، گرمکن ها و سایر اجزای سیستم لوله کشی نیز باید در دیی موردنیاز برحسب فوت تعیین و با یکدیگر جمع شود. بدین ترتیب مجموع مقادیر محاسبه شده برابر با هد دینامیکی کلی خواهد بود که انتخاب پمپ باید بر مبنای آن انجام شود. در این روش، به منظور افزایش هرچه بیشتر سرعت و دقت محاسبات میتوان از نرم افزارهایی که برای محاسبات سیستم های لوله کشی طراحی شده اند نیز استفاده کرد.

روش دوم: روش مقادیر تقریبی

  • گام اول: هد سمت مکش پمپ را محاسبه کنید. برای این کار به ازای هر (۳m (10A فاصله تجهیزات از استخر، هد متناظر با آن را تقریبا (۲۱) ۰٫۶m درنظر بگیرید.
  • گام دوم: هد سمت دهش پمپ را محاسبه کنید. برای این کار طول لوله هایی که از مقطع دهش پمپ تا برگشت آن به استخر به کار رفته را برحسب فوت یا متر تعیین کنید. پس از تخمین زدن طول لوله ها برای در نظر گرفتن تاثیر اتصالات مختلف در مسیر مورد نظر طول لوله ها را دو برابر کنید.
  • گام سوم: با استفاده از جدول افت فشار ارایه شده توسط سازنده لوله، افت فشار ایجاد شده در مسیر جریان آب را تعیین کنید. بدین منظور باید هد متناظر با طول تخمین زده شده لوله ها را بر روی منحنی افت فشار پیدا کنید.
  • گام چهارم: افت فشار تجهیزات را تعیین کنید. از روی جداول و نمودارهای شرکتهای سازنده، مقدار هد متناظر با شدت جریان موردنیاز را تعیین کنید.
  • گام پنجم: مجموع مقادیر مذکور برابر با مقدار هد دینامیکی کل سیستم است.

افت فشار فیلترها

افت فشاری که به واسطه فیلترها در سیستم لوله کشی استخر ایجاد می شود معمولا بین (۵-۷۸۰) ۱۵-۲in است. مقدار دقیق افت فشار ایجاد شده مشخص می شود، در صورت عدم دسترسی به کاتالوگ سازنده مقدار دقیق افت فشار ایجاد شده توسط فیلترها در مقدار افت فشار در طرفین فیلتر را می توان با اندازه گیری فشار قبل و بعد از فیلتر تعیین کرد. از ضربه اختلاف فشار اندازه گیری شده بر حسب pvi در۲٫۳۱میتوان هد مورد نیاز پمپ را برحسب فوت به دست آورد با کثیف شدن فیلتر، افت فشار ایجاد شده در آن نیز به همان نسبت افزایش می یابد.

افت فشار ایجاد شده در یک فیلتر تمیز حداکثر (۲۰٫۷kPa (2pxlاست, هر / ۶۹k (1psi) معادل با (۰٫۷mm (2.31ftهد است. بنابراین هد یک فیلتر در حالت تمیز نباید از ( ۲m (6.9ft بیشتر شود. طبق توصیه اکثر سازندگان فیلترها، هنگامی که افت فشار فیلتر نسبت به حالت تمیز (۶۸٫۹kPw (100wi افزایش پیدا می کند. فیلتر باید تمیز شود. ( ۶۸٫۹k Pa (10px معادل با هد (۷in (23, jfl است، بنابراین هد موردنیاز برای فیلتر به تنهایی ( ۱۰tn (31/1t باید درنظر گرفته شود.

افت فشار گرمکن

افت فشاری که به واسطه گرمکنها در مسیر جریان آب ایجاد می شود بین (۱۵۱۱-۸) ۲٫۵-۴٫۵m است. در این مورد نیز درست همانند فیلترها، در کاتالوگ شرکت سازنده افت فشار گرمکنها در مقادیر مختلف دبی اعلام میشود. افت فشار ایجاد شده در گرمکنها نیز درست مانند فیلترها، پس از مدتی به واسطه رسوب گرفتگی مبدل حرارتی آن افزایش می یابد.

افت فشار اجزای جانبی سیستم لوله کشی استخر

درپوش خط تخلیه  اصلی، کفگیرها و دریچه های برگشت آب استخر نیز موجب ایجاد أفت فشار در مسیر جریان آب می شوند. مقدار دقیق افت فشار ایجاد شده به واسطه هر یک از اجزای مذکور را میتوان از کاتالوگ شرکت سازنده به دست آورد. سیستم لوله کشی از اجزای مختلفی مانند تبدیل ها، زانوها، سه راههها، شیرها و غیره تشکیل می شود که هر یک از آنها مقاومت مشخصی را در برابر سیال ایجاد می کنند. بنابراین انتخاب پمپ باید پس از محاسبه هد کل سیستم انجام گیرد.

بطور سرانگشتی برای تمامی اجزای جانبی سیستم لوله کشی شامل تبدیل ها، زانوها، سه راهه ها و شیرها میتوان افت فشاری برابر با (۱٫۵m (5ft را درنظر گرفت.

افت فشار ایجاد شده در اتصالات نود درجه در مقایسه با اتصالات چهل و پنج درجه تقریبا سه برابر است. بنابراین در صورت امکان با استفاده از دو زانوی چهل و پنج درجه به جای بک زانوی نود درجه می توان افت فشار سیستم را به میزان قابل توجهی کاهش داد. از طرفی، انفت فشار اتصالات سه راهه T شکلی حتا از اتصالات نود درجه نیز بیشتر است.

سرعت آب در لوله ها

افت فشار ایجاد شده در اجزای مختلف سیستم لوله کشی با تغییر سرعت جریان آب در آن دچار تغییر می شود، بنابراین برای محاسبه مقدار صحیح هدر دینامیکی گل با فشار دینامیکی کل سیستم باید سرعت جریان آب در سیستم لوله کشی معلوم باشد. این سرعت بر مبنای تعداد دفعات تعویض آب استخر تعیین می شود.

یکی دیگر از مسایلی که اهمیت بسیار زیادی در طراحی هیدرولیکی استخرها دارد، انتخاب اندازه لوله های مورد استفاده در سیستم لوله کشی است. افزایش بیش از حد سرعت آب در سیستم لوله کشی موجب مکش هوا به داخل پمپها می شود که نتیجه آن بروز پدیده کاویتاسیون است. کاویتاسیون به بیان بسیار ساده عبارت است از مکش هوا به داخل پمپ به دلیل سرعت بیش از حد آب نسبت به اندازه لوله های مورد استفاده کاویتاسیون در پمپها اصلا مطلوب نیست، چراکه عمر مفید آن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. به همین جهت است که تعیین صحیح اندازه لوله ها در سیستم لوله کشی استخر، اهمیت بسیار زیادی دارد.

بر مبنای توصیه انجمن متخصصان استخر و جکوزی (APSP)، سرعت آب در لوله های Pc نباید از ( ۱٫۸ms (6fps در لوله کشی سمت مکش و (۳m/s (10fps در لوله کشی سیست دهش تجاوز کند. البته محدوده این سرعت در برخی کدها و آیین نامه های محلی کمی با یکدیگر متفاوت است. اما مقدار متداولی که بر مبنای اکثر آیین نامه ها مجاز است سرعت۱٫۸m/s (6fps در سمت مکش و سرعت (۸fps) 1.48 در سمت دهش است.

به منظور کسب اطمینان از توزیع مناسب آب در سرتاسر استخر، سرعت آب در هر دو سمت مکش و دهش پمپ باید کنترل شود. تمامی انشعابهای لوله کشی شامل اسکیمر، خط تخلیه اصلی و خط برگشت آب استخر نیز باید بر مبنای بهینه ترین سرعت ممکن طراحی شوند.

روش سوم: روش مقادیر اندازه گیری شده

در صورتی که سیستم لوله کشی استخر از قبل اجرا شده است، ساده ترین و دقیق ترین روش برای محاسبه فشار دینامیکی کل، اندازه گیری فشار مکش و دهش پمپ است، بدین منظورباید خلاسنج را به سمت مکش پمپ و فشارسنج را به سمت دهش آن متصل نمود. به طور مسیر انگشتی به خاطر داشته باشید که هرlin.H12 معادل با (۱٫۱۳۴) ۰٫۳۵mو هر psi فشار معادل ۲-۳۱) ۰٫۷mn هداست. بنابراین با تبدیل مقادیر فشار مکش و دهش اندازه گیری شده به هد معادل و جمع کردن آنها با یکدیگر می توان مقدار فشار دینامیکی کل سیستم را به دست آورد.. با استفاده از این روش مقدار فشار دینامیکی کل با در نظر گرفتن تمامی عوامل جزیی از قبیل کثیف شدن فیلترها، رسوب گرفتگی گرمکن ها، افت ایجاد شده به واسط تک تک اجزای سیستم محاسبه می شود و بر مبنای آن میتوان تعمیر و نگهداری اجزای مختلف سیستم را به میزان زیادی تسهیل نمود.

هنگامی که شناگران در داخل استخر حضور دارند، آب استخر تحت تاثیر بار آنها به سرعت کدر می شود. یکی از روشهای بهبود کیفیت آب، به گردش در آوردن آن در حین استفاده شناگران از استخر است. البته در چنین مواقعی توجه داشته باشید که اگر دریچه تخلیه اصلی استخر در قسمت کم عمق و محل بازی کودکان قرار داشته باشد ممکن است مکش حاصل از آن به کودکان آسیب برساند. همچنین ممکن است دست یا موی سر افراد به واسطه این مکش کشیده شده و برای افراد مشکل ایجاد کند.

دیدگاهتان را بنویسید