بطور معمول اگر تجهیزات مولد بخار به درستی انتخاب شده باشند، طی مدت زمان ده الى بیست دقیقه میتوان به دمای مورد نظر رسید. درصورتی که تجهیزات مولد کوچکتر از اندازه مورد نیاز انتخاب شوند، زمان طولانی تری طول خواهد کشید و چه بسا دمای مورد نظر هیچ گاه حاصل نشود. در مقابل، اگر اندازه تجهیزات مولد بخار بزرگتر از حد نیاز باشد، ممکن است گرمای تولید – شده در داخل سونا به اندازهای زیاد شود که برای کاربران قابل تحمل نباشد.
ساختار تجهیزات مولد بخار به گونه ای است که برای تولید بخار، آب تازه را با استفاده از دیگ بخار یا المنت های گرمایشی به بخار تبدیل می کنند. اگر برای تولید بخار از تجهیزات الکتریکی استفاده شود. مقدار بخاری که یک واحد قادر به تولید آن است معمولا توسط توان المنت گرمایشی آن برحسب کیلووات (kW) بیان می شود. بنابراین هرچه ظرفیت المنت گرمایشی بیشتر باشد، مقدار بخار مورد نیاز در مدت زمان کوتاه تری تولید می شود. البته علاوه بر ظرفیت المنت گرمایشی عوامل دیگری نیز در نتیجه نهایی تاثیرگذار هستند که این عوامل عبارتند از:
- ارتفاع سقف
- استفاده عایق های نامناسب برای ساخت اتاق سونا
- دمای هوای کمتر از محدوده (۲۰-۲۲°C (68-72°F
اگر برخی از دیوارهای اتاق سونا در مجاورت هوای سرد خارج قرار داشته باشد. اگر مساحت اتاق پویا بیش از حد بزرگ باشد، تجهیزات مولد قادر به تامین مقدار بخار کافی نخواهند بود. در اکثر جداول و نمودارهایی که شرکتهای سازنده برای انتخاب تجهیزات مولد بخار ارایه کنند، فرض بر آن بوده است که اتاق سونا به شکل مستطیل ساخته شده است. بنابراین اگر اتاق سونا شکل نامنظمی داشته باشد، انتخاب تجهیزات مولد بر مبنای شکل مستطیل موجب عدم دستیابی به نتیجه مطلوب خواهد شد. در چنین مواردی، انتخاب تجهیزات مولد باید با در نظر گرفتن شرایط پروژه کمی بزرگتر انجام شود.
حقیقت ماجرا آن است که تا به امروز روش دقیقی برای اعمال تاثیر تمامی عوامل یاد شده در هنگام انتخاب تجهیزات مولد بخار پیشنهاد نشده است. البته برخی فرمولها و روابط برای انتخاب ساده تر و دقیق تر ارایه شده است. اولین گامی که برای انتخاب تجهیزات مولد بخار باید برداشته شود، محاسبه حجم فضای داخل است. در این مورد نیز با فرض مستطیل شکل بودن اتاق سونا، حجم فضای داخل از ضرب طول، عرض و ارتفاع در یکدیگر به دست می آید. در جدول (۳) مقادیر سرانگشتی برای انتخاب تجهیزات مولد بخار ارایه شده است. در هنگام انتخاب و خرید این تجهیزات، این مقادیر باید با مقادیر ارایه شده در کاتالوگ شرکت سازنده مقایسه شود.
از دیگر عواملی که باید برای انتخاب تجهیزات مولد بخار در نظر گرفته شود، جنس مصالح به کار رفته برای ساخت اتاق سونا است. شرکت Steamist یکی از شرکتهای پیشرو در ساخت تجهیزات مولد بخار برای محاسبه این تجهیزات روش زیر را پیشنهاد داده است.
- حجم فضای داخل را برحسب قوت مکعب محاسبه کنید.
- در صورتی که برای ساخت اتاق سونا از مواد مختلفی استفاده شده باشد، با استفاده از جدول (۴) بیشترین ضریب مربوط به این مواد را انتخاب کنید، به عبارت دیگر اگر برای ساخت با استفاده از چند ماده اولیه مختلف انجام گرفته باشد، باید بزرگترین ضریب انتخاب شود. أین ضریب در واقع برای اعمال تاثیر اتلاف حرارت در نظر گرفته میشود. این ضریب را در حجم محاسبه شده در مرحله اول ضرب کنید.
- در صورتی که دیوارهای اتاق سونا با فضای خارج در ارتباط باشند، به ازای هر دیواری که با فضای خارج در ارتباط است، ده درصد به مقدار مرحله دوم اضافه کنید.
- در صورت استفاده از نورگیر سقفی در اتاق سونا اگر ظرفیت محاسبه شده بین دو مدل قرار گرفت. مدلی که ظرفیت بیشتری دارد را انتخاب کنید. البته این یک قاعده کلی به شمار می رود. یعنی حتا در صورت عدم استفاده از نورگیر سقفی نیز اگر مقدار محاسبه شده بین دو مدل قرار گرفت، باید از مدلی که ظرفیت بیشتری دارد استفاده کرد.
البته شرکتهای دیگر روشها و روابط مختلفی را به این منظور پیشنهاد می کنند. برای مثال روشی که شرکت MrSteam برای انتخاب تجهیزات مولد بخار پیشنهاد می کند عبارت است از:
- ابتدا حجم فضای داخل را برحسب فوت مکعب محاسبه کنید.
- به ازای هر یک از عوامل زیر باید درصدهای مختلفی به این مقدار اضافه شود.