ملاحظات طراحی اتاق سونای خشک

برای طراحی اتاق سونا باید ملاحظات مختلفی درنظر گرفته شود:

  • اتاق سونا را میتوان در هر نقطه ای از داخل یا خارج ساختمان که کف آن مقاومت را در برابر نفوذ آب داشته و ملاحظات ایمنی تجهیزات الکتریکی در آن رعایت شده باشد احی اتاق سونا را میتوان مستقیما بر روی کف بتنی یا چوبی اجرا کرد. در هر صورت سطح زیرین که اتاق سونا بر روی آن اجرا می شود باید ضد آب بوده، به راحتی تمیز شود و در معرض آب و رطوبت آسیب نبیند.
  • در کنار سونا معمولا باید امکانات دیگری مانند دوش و اتاق رختکن را نیز در نظر گرفته در نظر گرفتن اتاق رختکن به ویژه در مواردی مفید است که سونا در فضای باز قرار دارد. به این ترتیب با خروج کاربران از محیط گرم داخل سونا، تا حد زیادی از ایجاد شوک حرارتی به بدن جلوگیری میشود.
  • برای سونای خشک معمولا نیازی به در نظر گرفتن دریچه کفشوی نیست. چراکه بخش عمده آبی که به روی سنگ های گرمکن ریخته می شود بلافاصله تبدیل به بخار میشود. البته به این منظور حتما باید از آب آشامیدنی استفاده شود. آب استخر یا جکوزی به دلیل مواد شیمیایی موجود در آب معمولا بسیار خورنده است، ضمن آن که بخار شدن آن منجر به تولید بخارات شیمیایی مختلفی می شود که تنفس آنها سلامت شناگران را به خطر می اندازد. بنابراین در کمتر مواردی نیاز به دریچه کفشوی وجود خواهد داشت. آبی که از بدن شناگران به کف میریزد نیز معمولا در گرمای زیاد اتاق سونا فورا تبخیر میشود. اما در هر صورت به منظور تخلیه این آب میتوان سیستم لوله کشی و دریچه تخلیه مناسب را نیز در نظر گرفت.
  • مساله دیگری که در هنگام طراحی اتاق سونا مطرح می شود، شکل کلی آن است. اغلب اوقات اتاق های سونا به شکل مستطیل یا مربع ساخته میشوند. البته چنان که گفتیم، معمولا برای آن که امکان استفاده بهینه از تمام فضای داخل اتاق سونا وجود داشته باشد، به جای گوشه های نود درجه و تیز میتوان از لبه های خمیده و منحنی شکل استفاده کرد.
  • ابعاد اتاق سونا چقدر باید باشد؟ به عبارت دیگر اتاق سونا قرار است در آن واحد پذیرای چند نفر باشد؟ اولین نکته ای که در این زمینه باید رعایت شود آن است که به منظور دستیابی به حداکثرگرمایش ممکن در داخل اتاق سونا، ابعاد آن باید حتی الامکان کوچک انتخاب شود. در عین حال باید فضای کافی برای نشستن یا حتا دراز کشیدن کاربران وجود داشته باشد.

در سونای خشک به عنوان یک قاعده سرانگشتی، به ازای هر نفر باید یک فضای ۶۰cm (28) بر روی سکوها درنظر گرفته شود. برای آن که امکان دراز کشیدن کاربران نیز وجود داشته باشد، طول سکو به ازای هر نفر باید (۱٫۸m (6ft باشد.

  • از آنجا که هوای گرم به دلیل سبکتر بودن رو به بالا حرکت می کند، ارتفاع اتاق سونا نباید بیش از حد زیاد باشد. بلکه ارتفاع تقریبی (۷۸) im.2 تقریبا تمامی افراد قادر خواهند بود به راحتی به آن وارد و خارج شوند.
  • بهتر است اتاق سونا به جای چوبهای سخت از چوبهای نرم ساخته شود. چوبهای سخت، در معرض گرما زودتر داغ شده و ترد و شکننده میشوند. در مقابل، برخی از چوبهای نرم در برابر حرارت، بوهای خوشایندی از خود منتشر می کنند. بهترین گزینه برای اتاق سونای خشک چوب درخت سرو و صنوبر است. البته به این منظور می توان از گزینه های دیگری مانند سکویاء کاج یا درختان دیگر استفاده کرد. ضمن آن که استفاده از تخته های چند لایه، روکش های چوب، پوسته درختان نیز برای این کاربرد توصیه نمیشود. در هر صورت، صرفنظر از نوع چوب مورد استفاده برای ساخت اتاق س ونا، محتوی رطوبت آن نباید بیش از ده درصد باشد. رطوبتهای بیشتر احتمال بروز مشکلاتی مانند جمع شدن و پیچ خوردن آنها را افزایش میدهد. استفاده از چوبها و تخته های گره دار که گرمای زیادی را در خود نگه میدارند و موجب سوختگی پوست کاربران می شوند نیز به هیچ وجه توصیه نمیشود.
  • نوع اتصالات مورد استفاده در اتاق سونا از دیگر مسایل مهمی است که باید در نظر گرفته شود. بهترین روش برای اتصال اجزای مختلف به یکدیگر به گونه ای که ضمن برقراری اتصالی شکم، از بروز مشکلاتی مانند پیچ خوردن آنها نیز جلوگیری شود، اتصال شیار و زبانها بر لای دیوارها و سقف است.. ضمن آن که حتی الامکان باید از به کارگیری صفحات با لبه مربع على اجتناب شود. چرا که با قرارگیری انتهای این صفحات بر روی یکدیگر سطح هموار و آب بند های ایجاد نمی شود که این مساله در آینده مشکل ساز خواهد بود. در صورت استفاده از اتصال و زبانه، میخکوبی در قسمت زبانه انجام گرفته و روی آن سپس با شیار تخته بعدی پوشیده میشود.
  • اگر چه در صورت به کارگیری درها و پنجره های شیشه ای اتاق سونا به خوبی اتاق های تمام کی کرم نمی شود، گاهی اوقات برای افزایش جلوه ظاهری آن میتوان از یک یا دو پنجره نیزاستفاده کرد. رعایت این نکته به ویژه در اتاق های سونای کوچک می تواند راهگشا باشد. چراکه در والا به دلیل ابعاد محدود اتاق سونا، قرار گرفتن کاربر در یک اتاق محبوس که هیچ راهی به بیرون ندارد. چندان خوشایند نیست.
  • در هنگام ساخت سکوها و دیوارها نیز باید دقت شود که نوک میخ یا پیچی بیرون باشد. در غیر این صورت علاوه بر احتمال خراشیده شدن پوست کاربران، احتمال سوخته آنها در اثر داغ شده میخها نیز بسیار زیاد است.
  • مساله دیگری که در ساخت اتاق سونا مطرح می شود، عمودی یا افقی بودن تختمهای چوبی است. در بسیاری از سوناهای پیش ساخته این تخته ها به صورت عمودی از کف تا سقف قرار می گیرند. البته عمودی یا افقی بودن آنها بیشتر به نظر کارفرما بستگی دارد. البته در صورت استفاده از تخته های عمودی، زمان کوتاه تری طول میکشد تا رطوبت به کف برسد. از طرفی، در صورت به کارگیری تخته های افقی، رطوبت بین شیارهای بین تخته ها به دام می افتد که این مساله در درازمدت موجب لک شدن چوبهای دیوار می شود.

ساختار عمودی برای تخته ها معمولا هزینه بیشتری را به همراه دارد. چرا که در این صورت که کارفرما تاکید داشته باشد که جداره چوبی هیچ برش خوردگی نداشته باشد، تمامی تختههای به کار رفته در اتاق سونا باید به صورت یکپارچه از کف تا سقف امتداد داشته باشند. اما در صورت استفاده از آرایش افقی میتوان از چوبهای کوتاهتر باقیمانده از سایر قسمت ها نیز در چند ردیف کنار هم استفاده کرد. البته اجرای ساختار عمودی با مشکلاتی نیز همراه است. برای این کار باید در فواصل تقریبا (۱۱) ۳۰cm قاب های “۲x4 از نوارهای نگهدارنده افقی استفاده کرد به طوری که امکان اتصال تخته ها به یکدیگر وجود داشته باشد.

  • در ورودی سونا باید رو به بیرون باز شود و نباید مجهز به قفل ها یا سایر تجهیزات باشد. به عنوان یک راه حل مناسب می توان از چفت غلتکی استفاده کرد که با فشار دادن در به راحتی می توان آن را باز و بسته کرد. متناسب با نیاز مجموعه میتوان لولای در را سمت راست یا چپ در نظر گرفت.
  • تمامی قاب های ۲۴ دیوارها باید عایق کاری شده و با موانع بخار روکش شده باشه تخته های افقی را میتوان مستقیما به پایه های دیوار متصل کرد. درحالی که تخته های قائم را باید حتما با استفاده از بست در هر (.۳۰cm (12inدر محل خود ثابت نگه داشت (تصویر ۷) .
  • چگونگی نصب گرمکن نیز از دیگر ملاحظات مهم در طراحی سونای خشک به شمار میرود مساله مهم آن است که انتخاب گرمکن سونا باید بر مبنای فضای داخل اتاق سونا انجام گیرد صورت استفاده از گرمکن های دیواری باید تمهیدات لازم برای این کار پیش بینی شود. برخی گرمکن های دیواری به اندازهای سبک و کوچک هستند که امکان نصب آنها بر روی اتصالات و زبانه نیز وجود دارد. البته گرمکن های بزرگتر باید بر روی پایه ها نگهدارنده نصب شوند.
  • تاسیسات روشنایی و الکتریکی در اتاق سونا، موجب افزایش قابلیتها و جذابیت های آن برای کاربران می شود. ولی این تجهیزات باید تماما از نوع ضد آب بوده و با رعایت ملاحظات ایمنی نصب شوند. تاسیسات روشنایی نیز باید دور از سکوها قرار گیرند به طوری که امکان تداخل آنها با کاربران وجود نداشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید